Rapport från Nordbikonferensen

Deltagare samlade i konferenslokalen

Årets konferens den 7-8 mars på hotell Mittlandia i Ånge samlade ett 40-tal engagerade deltagare som under 2 dagar fick ta del av många intressanta och givande föredrag från såväl erfarna biodlare som forskare med inriktning på att studera olika frågor om bina och deras liv och miljö. Under dag 1 fick vi rapporter från olika Nordbiområden i Sverige från Arvidsjaur i norr till Bohuslän och Östergötland i söder. Sen fick vi en rapport om läget i Finland. Efter alla rapporter följde Nordbiföreningens årsmöte. Flera styrelseledamöter avgick i år och den nya styrelsen består av Robert Svensson, ordförande, Sven Nordström, Vice ordförande, Ann-Charlotte Berntsson, sekreterare, Olle Nygren, kassör, samt ledamöterna Natuschka Lee, Carl-Ove Bertilsson och Steffen Neumann.

Gemensam middag

Det fanns också gott om tid för social samvaro med livliga diskussioner och utbyte av erfarenheter i pauser mellan de olika föredragen. God mat och dryck serverades till alla måltider. Till konferensmiddagen serverades en Toast Skagen och till huvudrätt en utsökt bit oxfilé. Nordbiprojektet firade 30-årsjubileum i år och avgående ordförande Ingvar Arvidsson berättade initierat om hur verkasamheten utvecklats under dessa 30 år.

Lars Nolberger berättar om hur man bereder bibröd

Dag två berättade Carl Ove och Bogda Bertilsson om utveckling av Jämtlandsprojektet i Östersundstrakten. Vi fick också flera föredrag om olika forskningsprojekt som pågår. Bland annat det projekt som inviterades av Nordbiföreningen vid förra konferensen. Det var Niclas Norrström från Skövde högskola som berättade om syftet och målet med projektet. Natuschka Lee berättade om den forskning och de informationsinsatser kring bin och pollinerande insekter som bedrivs vid Umeå Universitet. Lars Nolberger berättade om bibröd och hur det ska beredas.

Läs minnesanteckningar från konferensen (PDF som öppnas i nytt fönster)