Kategoriarkiv: Nordbikonferensen

Nordbikonferensen information, program mm

Nordbikonferensen hålls 18 – 19 mars på Hotell Mittlandia i Ånge.

Programmet är nu klart och kan laddas ner här
(PDF som öppnas i nytt fönster)

Mat och logi: All mat och fika för 2 dagar kostar 825 kr, men som en uppskattning för ert engagemang för det nordiska biet och arbetet i Projekt NordBi ger vi en liten subvention. Du betalar därför 600 kr.
Logi i dubbelrum 1100 kr per rum och natt, dvs 550 kr/person och natt.
Logi i enkelrum 900 kr/natt
Anmäl om du vill ha enkelrum. Anmäl också om du kommer på fredag kväll. Rummet bokas och betalas till hotellet. Betalningen för mat och fika samlar vi upp.
Ingen konferensavgift. Endast mat och logi. Bankgiro 5698-7548 eller betalning på plats.

Nordbikonferensen framflyttad

Nordbikonferensen 2022 är framflyttad. Med anledning av pandemin har styrelsen beslutat att flytta fram Nordbikonferensen till i höst. Detta gjordes innan myndigheterna tillkännagav att restriktionerna skulle hävas i februari.

Årsmötet kommer däremot genomföras den 13 mars kl 15.00 digitalt via Zoom. En ny kallelse om detta har gått ut till alla medlemmar.

Nytt datum för Nordbikonferensen är satt till helgen den 12-13 november. Mer information om konferensen kommer i nästa nummer av Nordbiaktuellt, här på hemsidan och på föreningens Facebook-sida.

Rapport från Nordbikonferensen

Deltagare samlade i konferenslokalen

Årets konferens den 7-8 mars på hotell Mittlandia i Ånge samlade ett 40-tal engagerade deltagare som under 2 dagar fick ta del av många intressanta och givande föredrag från såväl erfarna biodlare som forskare med inriktning på att studera olika frågor om bina och deras liv och miljö. Under dag 1 fick vi rapporter från olika Nordbiområden i Sverige från Arvidsjaur i norr till Bohuslän och Östergötland i söder. Sen fick vi en rapport om läget i Finland. Efter alla rapporter följde Nordbiföreningens årsmöte. Flera styrelseledamöter avgick i år och den nya styrelsen består av Robert Svensson, ordförande, Sven Nordström, Vice ordförande, Ann-Charlotte Berntsson, sekreterare, Olle Nygren, kassör, samt ledamöterna Natuschka Lee, Carl-Ove Bertilsson och Steffen Neumann.

Gemensam middag

Det fanns också gott om tid för social samvaro med livliga diskussioner och utbyte av erfarenheter i pauser mellan de olika föredragen. God mat och dryck serverades till alla måltider. Till konferensmiddagen serverades en Toast Skagen och till huvudrätt en utsökt bit oxfilé. Nordbiprojektet firade 30-årsjubileum i år och avgående ordförande Ingvar Arvidsson berättade initierat om hur verkasamheten utvecklats under dessa 30 år.

Lars Nolberger berättar om hur man bereder bibröd

Dag två berättade Carl Ove och Bogda Bertilsson om utveckling av Jämtlandsprojektet i Östersundstrakten. Vi fick också flera föredrag om olika forskningsprojekt som pågår. Bland annat det projekt som inviterades av Nordbiföreningen vid förra konferensen. Det var Niclas Norrström från Skövde högskola som berättade om syftet och målet med projektet. Natuschka Lee berättade om den forskning och de informationsinsatser kring bin och pollinerande insekter som bedrivs vid Umeå Universitet. Lars Nolberger berättade om bibröd och hur det ska beredas.

Läs minnesanteckningar från konferensen (PDF som öppnas i nytt fönster)

Styrelsemöte

Nu denna helg 23-24 November är det styrelsemöte i Sollentuna. Sammanställning av föregående år och planering av konferensen i mars i Ånge. Årsmötet för föreningen Nordbi kommer hållas under konferensen i Ånge . Alla medlemmar är välkomna! Motioner skickas till Ingvar Arvidsson. Förslag om nya styrelseledamöter skickas till Per Thunman eller Gunnar Jonsson.