Nu vet man mer om skillnaderna mellan olika bin. Läs mer här om spännande forskning kring binas drönare.
Alla inlägg av Robert Svensson
NordBi på biets dag
Natuschka Lee från föreningen NordBi föreläser om det nordiska biet och pollinering för matproduktion på biets dag på Julita gård den 13 juli.
Mer information och program finns här:
Spännande fakta kring pollinatörer
Natuschka Lee, biodlare och biolog, forskar kring pollinatörernas ekologi och hälsa i Umeå och Uppsala, håller föreläsning.
Läs mer här
Insändare i Dagens Nyheter
”Utan insekter kan vi inte leva. Sedan början av 1900-talet har det svenska och ursprungliga biet alltmer trängts undan. På 1980-talet var det nästan utrotat. Anledningen var att människor utan vetenskaplig forskning i ryggen ändå importerat bin från andra länder och sydligare breddgrader i tron att dessa bin på många sätt skulle vara bättre.”
Nordbikonferensen åter framflyttad
Nytt datum är 18-19 mars 2023. Platsen är densamma som tidigare, det vill säga Hotell Mittlandia i Ånge. Anmäl dig senast den 1 mars till info@nordbi.se
Hotellrum bokar du själv på info@mittlandia.se eller genom att ringa 0690-124 20.
Fullständigt program skickas ut efter anmälan i god tid innan konferensen.
Inbjudan till bi-konferens
Resultaten från INTERREG-projektet kommer att presenteras under en konferens på Nordens Ark den 31 maj-2 juni 2022.
Läs mer här
Nordbikonferensen framflyttad
Nordbikonferensen 2022 är framflyttad. Med anledning av pandemin har styrelsen beslutat att flytta fram Nordbikonferensen till i höst. Detta gjordes innan myndigheterna tillkännagav att restriktionerna skulle hävas i februari.
Årsmötet kommer däremot genomföras den 13 mars kl 15.00 digitalt via Zoom. En ny kallelse om detta har gått ut till alla medlemmar.
Nytt datum för Nordbikonferensen är satt till helgen den 12-13 november. Mer information om konferensen kommer i nästa nummer av Nordbiaktuellt, här på hemsidan och på föreningens Facebook-sida.
Senaste numret av Nordbiaktuellt
Här kan du läsa det senaste numret av Nordbiaktuellt
Kvalster på gott och ont
Västerbotten nu varroa-zon 1
Det har nu gått ett år sedan det fruktade varroakvalstret Varroa destructor
upptäcktes i honungsbisamhällen i Västerbotten (Lee m fl 2019). Sedan dess har flera upptäckter av detta kvalster gjorts på olika orter i länet – ibland i förvånansvärt höga mängder. Detta bekräftar våra misstankar att varroakvalstret har funnits runt om i Västerbotten i minst ett par år, men att först år 2019 uppnådde de sådana mängder att de gick att detektera om man var observant nog.